FAQ

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font.

Frequently asked questions

Koja je razlika između smrekine masti i smrekine kreme?


Izrađujemo dvije smrekine masti: Smrekovit Klasik smrekina mast i Smrekovit Ekstra smrekinu mast s učinkom hlađenja. Također imamo dva proizvoda koja su smrekine kreme: Smrekovit 365 smrekina krema i Smrekovit Ekstra smrekina krema s učinkom hlađenja.
Važna razlika između masti i kreme je u tome što su masti proizvedene na masnoj osnovi te su stoga masne na dodir, teže i sporije se upijaju u kožu u odnosu na kreme. Kreme su, s druge strane, po definiciji emulzija vode i ulja, tako da nisu masne na dodir, puno se bolje upijaju od masti i brže se suše na koži.
Smrekina mast Smrekovit Klasik preporučuje se za uporabu na sluznici, ranama, za unutarnju upotrebu i za masažu. Smrekovit Ekstra smrekina mast s učinkom hlađenja upotrebljava se za masaže. Za gotovo sve ostale uvjete u kojima je potrebna vanjska upotreba, preporučujemo upotrebu Smrekovita 365 smrekine kreme ili Smrekovit Ekstra smrekine kreme s učinkom hlađenja.
Smrekina krema je pakirana u tubi, a smrekina mast u plastičnu posudicu. Razlika u cijeni proizvoda je usporediva jer se kreme za isti učinak koristi manje od masti.
Koja je razlika između proizvoda Smrekovit Ekstra i Smrekovit Klasik ili Smrekovit 365?


Postoje dva Smrekovit Ekstra proizvoda: Smrekovit Ekstra krema s učinkom hlađenja i Smrekovit Ekstra mast s učinkom hlađenja. Razlika između ova dva proizvoda jest to što je krema pakirana u tubi, a mast u posudici. Objašnjenje razlike između masti i kreme možete pronaći u odgovoru na pitanje 1.
Važna značajka oba Smrekovit Ekstra proizvoda jest ta da sadrže kamfor i mentol koji imaju karakterističan učinak na kožu, koji je subjektivan: dok neki smatraju da grije, drugi to doživljavaju kao hlađenje. Potrebno je napomenuti da kamfor i mentol utječu samo na receptore topline unutar kože, tako da je osjećaj hlađenja zaista samo osjećaj, a koža se ne hladi. Budući da djeluju i na receptore boli, imaju i anestetički učinak.
Međutim, važno je spomenuti da kamfor i mentol nemaju dugotrajni ljekoviti učinak kao smrekina smola. Budući da sadrži isti udio smrekine smole, proizvodi Smrekovit Ekstra učinkoviti su jednako kao i analnoga bez kamfora i mentola (Smrekovit 365 smrekina krema i Smrekovit Klasik smrekina mast). Cijena je također ista.
Za proizvode linije Smrekovit Ekstra morate se odlučiti isključivo na osnovi subjektivnog osjećaja: sviđa li vam se osjećaj hlađenja ili grijanja kojeg pružaju kamfor i mentol ili ne. Ako vam se ne sviđa taj osjećaj hlađenja/grijanja, odlučite se za Smrekovit 365 ili Smrekovit Klasik. U svakom slučaju ne preporučujemo upotrebu proizvoda Smrekovit Ekstra sa Smrekovit oblogom. U tom slučaju, kamfor i mentol mogu iziritirati kožu i uzrokovati osip.
Zašto biste trebali koristiti Smrekovit obloge?


Prije svega, ističemo da ne preporučujemo korištenje Smrekovit obloga u kombinaciji s proizvodima linije Smrekovit Ekstra. Korištenje Smrekovit obloga toplo se preporučuje pri korištenju proizvoda Smrekovit 365 smrekina krema i Smrekovit Klasik smrekina mast. Cijena Smrekovit obloga namjerno je niska jer služe kao pomoć Smrekovit proizvodima. Upotreba Smrekovit obloga značajno poboljšava djelovanje proizvoda jer djeluju kao rezervoar za kremu ili mast, tako da se sredstva napravljena od smrekine smole mogu kontinuirano apsorbirati u tkivo onoliko koliko je to moguće. Na mjestima na kojima se Smrekovit oblog lako pričvrsti i ostaje na mjestu preporučujemo da koristite cijelo vrijeme i jednom dnevno da premažete (premažete oblog). Na fleksibilnija mjesta, gdje se oblozi više savijaju i pomiču, koristite obloge barem preko noći, a tijekom dana na ovaj dio nanesite kremu više puta dnevno.
Zašto ne preporučujemo upotrebu leda ili bilo koje druge metode hlađenja?


Prvo se moramo zapitati, što led uzrokuje? Hlađenjem usporava fiziološki proces koji je uzrokovan oštećenjem tkiva ili upalom. Na mjestu upale ili ozljede povećava se vaskularna propusnost kako bi tijelo moglo omogućiti upalnim stanicama (leukocitima i limfocitima) i upalnim proteinima ulazak na mjesto upale. Svrha ovog procesa je borba obrambenog mehanizma s upalom kako bi je sam eliminirao. Vidljiva posljedica ovog procesa je oticanje, koje je potpuno normalna pojava, jer su svaka stanica i protein koji prolaze do mjesta upale okruženi slojem vode i zbog toga upalni protein i stanice zapravo prolaze kroz mjesto upale. Hlađenjem se uzrokuje da se prolaznost vaskularne stijenke ponovo smanji, pa se i oteklina također smanjuje, ali kao posljedica toga vrijeme liječenja se također znatno produljuje. Smrekina smola uzrokuje potpuno suprotno i potiče obrambeni mehanizam tijela, a samim tim značajno smanjuje vrijeme ozdravljenja. Jasno je, dakle, da su hlađenje i uporaba proizvoda napravljenih od smrekine smole kontradiktorni.
Zašto se podužim trljanjem Smrekovit 365 ili Smrekovit Ekstra kreme pojavljuje talog?


Smrekovit 365 i Smrekovit Ekstra u tubi su smrekine kreme. Kreme se brzo upijaju i suše na koži, tako da je najbolji način da se krema nanosi i ostavi da se osuši i upije u kožu. Ako je pokušate duže trljati ili masirati u kožu, određene komponente će isparavati i apsorbirati se, a smrekina smola i ostali nehlapljivi sastojci koji su ostali na koži će se pretvoriti u talog. Ako želite koristiti smrekinu kremu za masažu ili je želite duže vrijeme trljati ili masirati, onda navlažite ruke. Vlažnim rukama ćete moći razmazati i već nastali talog.
Prije sam naručivao Smrekovit iz Nakla, sad ste u Ljubljani, kako to?


Istina. Od 1990. godine kada je Ivo Konc razvio prvu smrekinu mast do 2015. godine, stvarno nam je sjedište bilo u Naklu. Godine 2010. tvrtku je preuzeo Ivin sin, Matic Konc, a 2015. godine je upravo on preselio tvrtku u Ljubljanu. Ivo Konc još uvijek živi u Naklu i na 30. godišnjicu smrekine masti snimili smo sljedeći video s njim (vidljivo je da je još poput mladića).